Buggenhout Bos

Hou je van indrukwekkende natuur, oorverdovende rust en eiken die wel kathedralen lijken? Ga dan zeker eens op ontdekking in het Buggenhoutbos. Een oase van gigantische bomen, uitgepuurde kalmte en zalige stilte.

Hier vind je zo’n 190 hectare aan bomen, struiken, kruiden, planten. Maar vooral: nergens in Vlaanderen vind je zoveel eiken als hier. In een vlakke wandelroute van net iets meer dan 8 kilometer, uitgestippeld op het wandelnetwerk Brabantse Kouters, ontdek je al dat moois én meer dan dat. Na afloop ontspan je natuurlijk in een horecazaakje in de buurt, terwijl de kindjes zich amuseren op ’n speeltuin of in de speelzone van het bos zelf.

Het avontuur begint al aan start: het beginpunt van de wandelroute is de meer dan 500 jaar oude Boskapel. Volgens de legende gaf Jacoba van Heffene de opdracht om deze publiekstrekker te bouwen. De kapel eert haar man Jan de Rijcke, die stierf tijdens een jachtongeval.

De kapel staat aan de rand van het bos. Honderden jaren geleden was het vooral met beuken omringd, vandaar kreeg het domein ook zijn naam. In de Eerste Wereldoorlog verdween het grootste deel ervan en vandaag staat het bos vooral bekend om de imposante wintereiken.

nl_BENL